PRESSEMEDDELELSE

- Det er yderst uheldigt og i den grad påfaldende, at sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag presser de politiske ordfører til skriftligt at bekræfte, at de står ved en tidligere beslutning om en placering af et slutdepot for atomaffaldet fra Risø, netop nu, få dage før vi inviterer til en høring om emnet, siger Flemming Eskildsen, borgmester i Skive Kommune.

De fem kommuner; Bornholm, Lolland, Kerteminde, Struer og Skive har inviteret samtlige medlemmer af Folketinget til en høring i Børssalen den 22. oktober, hvor de udpegede kommuner, NGO’er og forskellige eksperter vil deltage i en debat om placeringen af atomaffaldet fra Risø. Formålet er at klæde MF’erne bedst muligt på, inden de ifølge planen skal træffe beslutning om at reducere antallet af mulige deponeringssteder til to-tre placeringer i begyndelsen af november. Nu har Astrid Krag imidlertid sendt et brev til partiernes politiske ordførere og bedt dem bekræfte inden den 25. oktober, at de står ved det mandat, som de gav i 2011.

- Jeg vil gerne opfordre de politiske ordførere til ikke at haste med et svar til Astrid Krag, men i stedet vente stille og roligt til efter den 22. oktober, hvor jeg håber, de vil deltage i kommunernes høring, så de får mest mulig viden, inden de skal træffe beslutninger, som har enorme konsekvenser for de mennesker, som bor i de berørte kommuner, siger Flemming Eskildsen.
De fem kommuner har arrangeret høringen som en reaktion på, at de indtil videre kun er blevet informeret, men hverken involveret eller hørt i spørgsmålet om en mulig placering af atomaffald i deres baghave. Ifølge den oprindelige plan skulle udpegning og placering ellers foregå i tæt dialog med kommunerne.

- Demokratiet er i denne sag sat fuldstændig ud af spil. At Astrid Krag nu presser de politiske ordfører viser, at hun endnu engang handler helt uden hensyn til at kommunerne og de mennesker, der bor i de berørte områder. Jeg kan ikke få øje på én eneste god grund til, at hun nu skal haste et svar igennem fra ordførerne, i stedet for at give dem ro til at deltage i vores høring, så de kan få et bedre grundlag for at vurdere sagen, siger Flemming Eskildsen.

Publiceret 12-10-2012