Hvordan holder du din have uden at bruge sprøjtemidler?

Vi bor ovenpå den grundvandsressource, der pumpes op og bliver til vores drikkevand. For at undgå rester af sprøjtemidler i drikkevandet kan vi alle hjælpe med at beskytte grundvandet ved at undlade brug af sprøjtemidler i haver, indkørsler og andre steder, hvor ukrudtet kommer frem.

Hos Miljøstyrelsen kan man finde information om, hvordan man holder en sprøjtefri have. Her finder du gode råd til at holde stauder og prydplanter, fliser og sten, køkkenhaven, drivhuset, græsplænen samt frugttræer og buske:

Her kan du finde tips til færre pesticider - link til Miljøstyrelsen 

Danske Vandværker har udarbejdet en pixibog om Sprøjtefri Have, hvor du også finder gode råd om, hvordan ukrudtet holdes nede uden brug af sprøjtemidler.

Projektet Giftfri HAVE er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi. Man kan tilmelde sin have til projektet og få en folder med praktiske råd til pleje og pasning af den giftfrie have. Klik her for at se folderen om projektet. På hjemmesiden er der et kort, hvor du kan se, hvilke haver der er tilmeldt.

Det anbefales at prøve de bekæmpelsesmetoder, der findes i de ovenstående links, før du vælger sprøjtemidler.

Vælger du alligevel sprøjtemidler som den sidste udvej, så læs først Miljøstyrelsens anbefalinger om håndtering og anvendelse af pesticider til privat brug

Publiceret 11-02-2020